Animasyon ile E-Öğrenme Tabanlı Eğitiminizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?
E-öğrenme tabanlı eğitiminizin yalnızca yararlı ve değerli bilgiler sağlamakla kalmayıp aynı zamanda kullanıcının ilgisini çekeceği, daha fazla şey öğrenmeye istekli olacağı ve öğrendiklerini mümkün olan en kısa sürede uygulamaya koyacağı bir e-öğrenme deneyimi yarattığından emin olmalısınız. Peki bunu yapmanın en etkili yolu nedir? Animasyonlar!
Dijital Eğitimde Animasyon Nedir?
Animasyon ile e-öğrenme içerikleriniz “hareketlenir”! İnsanlar 3D nesnelerle ve ekrandaki karakterlerle etkileşime girerek öğrenme deneyimini bir üst seviyeye taşır.
Etkileşimli medya kullanmak, kullanıcıların aklına takılan noktaların hemen fark edilmesini ve eğitmenler tarafından yanıtlanmasını mümkün kılar. Bazı şirketler, akılda kalıcılık oranlarını ve genel katılımı artıran çok boyutlu doğası nedeniyle dijital öğrenme modüllerine VR (sanal gerçeklik) eklemeye bile başladı.
Bu tür çok boyutlu öğrenme deneyimleri, satışa dayalı eğitimin yanı sıra güvenlik açısından kritik olan prosedürlere katkıda bulunur.
E-Öğrenme için Animasyon Türleri
Animasyonların pek çok farklı türü bulunur ancak temelde live-action, stop motion, tweening, and geleneksel olarak dört kategoriye ayırabiliriz. Her stilin kendine özgü bir görünümü ve doğru kullanıldığında dijital eğitiminize gerçekten katkıda bulunabilecek noktaları vardır.
Seçtiğiniz animasyon türü eğitiminizdeki hikayeye bağlı olmalıdır. Örneğin, bir özelliğin nasıl çalıştığı hakkında bilgi edinmek isteyen kullanıcılar için video hazırlamak istiyorsanız, kullanıcıların odaklanmasını istediğiniz noktadan başka hareket eden hiçbir şey olmaması en iyisi olacaktır. Bu durumda tweening veya geleneksel animasyona bağlı kalmak en iyi seçenektir.
Fakat videolarınız sırasında belirli noktalarda anahtar terimleri açıklayan bir seslendirmeye veya belirli bir şeyi vurgulamaya ihtiyaç duyduğunuz bir eğitim videonuz varsa, live-action kullanmak en iyi seçenek olacaktır.
Bazen video içinde farklı stiller arasında geçiş yapmak, kullanıcıların odağını taze tutmak için eğlenceli bir yöntemdir. Şirketiniz için hangi tekniğin en iyisi olduğuna karar verirken metin bindirmeleri, gereken üretim süresi ve kitle/amaç gibi faktörleri göz önünde bulundurmalısınız.
E-Öğrenmede Animasyonun Faydaları
E-öğrenmede videoları kullanarak anlamayı ve katılımı artırabilirsiniz. Dijital eğitim materyallerinize hareket, ses veya renk eklediğinizde öğrenmenin gerçek manada gerçekleştiği bir ortam yaratırsınız. E-öğrenmede animasyonun faydalarına bakalım:
- Anlamayı Artırma Yeteneği: Bir kavramı açıklarken animasyonlarla hareket eklemek, kullanıcıların duyduklarına dair anlayışlarını görselleştirmelerini sağlar. “Bir resim bin kelimeye bedeldir” sözünü duymuşsunuzdur. Hareketli bir görüntü, hareketsiz bir görüntüye kıyasla çok daha akılda kalıcıdır.
- Kavramları Görsel Olarak Öğretme Becerisi: Bir resim 1000 kelimeye bedelse, animasyonlu bir illüstrasyon 10.000 kelimeye bile bedel olabilir! Eğitmenler uzun metinleri animasyonlar sayesinde basit ve net görsellerle değiştirebilir. Ayrıca, çoğu insanın görselleri metin yerine tercih ettiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Çünkü beynimiz görüntüleri düz metinden 60.000 kat daha hızlı işler.
- Öğrenme Yöntemi Seçeneği Sunarak Akılda Kalıcılık Oranını Artırma İmkânı: Uzmanlar, dört farklı öğrenme stili olduğunu ifade ediyor. Kimileri dinleyerek daha iyi öğrenirken bazılarının duymanın yanı sıra görmesi de gerekir. Birden fazla duyuyu uyarmak, kitlenizdeki her tür kullanıcıya ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
- İlgi Çekici Pazarlama Materyalleri Sağlama: Animasyonlu videolar Facebook, Instagram, YouTube ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında yaygın olarak kullanılır. Kullanıcılar hareketli görselleri görmeye alışkın olduğu için sosyal medya yayınlarınız da hareketli olduğunda markanıza daha fazla kişi çekebilirsiniz.
- Eğitim Süresini Hızlandırır: İnsan kaynakları departmanları her zaman çalışanları daha verimli ve etkili bir şekilde eğitmenin yollarını arar. Animasyonlu videolar kullanılarak yapılan mikro öğrenmelerle eğitim daha etkili ve verimli hale gelir. Animasyonlu eğitim modülleri metinden daha kolay açıklanabilir, böylece hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edersiniz.
Dijital Eğitiminize Animasyon Eklerken Göz Önünde Bulundurmanız Gereken Sorular
Dijital eğitiminize animasyon eklerken göz önünde bulundurmanız gereken ilk şey, neden animasyon eklemek istediğinizi anlamaktır. İlk olarak, kendinize animasyonun eğitiminizdeki hangi sorunu çözebileceğini düşündüğünüzü sormalısınız. Eğitimde animasyonlarla daha iyi açıklanabilecek yönler var mı? Animasyon hangi amaçla bu eğitime konulacak?
Bunları belirledikten sonra animasyonun ihtiyaca göre 10 saniye mi yoksa 10 dakika mı süreceğine karar verin.
Ayrıca animasyon oluştururken eğitim hedeflerini ve sonuçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Animasyonu oluşturmadan önce eğitimin hangi hedeflere sahip olduğunu bilmek, animasyonun hangi doğrultuda oluşturulacağını belirlemenize yardımcı olacaktır.
E-Öğrenmede Animasyon Ne Zaman Kullanılmalı?
E-öğrenme zaman zaman monoton ve sıkıcı olduğu için eleştirilir. Bunun asıl nedeni insanların gördüğü kötü e-öğrenme örnekleridir. E-öğrenme programınızın daha ilgi çekici olmasını istiyorsanız, animasyonları kesinlikle gündeminize almalısınız.
Eğitim videoları, zor kavramları hızlı ve etkili bir şekilde öğretebildiğinden dolayı dijital eğitim programları için harika yardımcı öğeler olabilirler. Animasyon bir sektör terimi olduğu için kısa bir Google araması size bu tür animasyonların yüzlerce örneğini verecektir.
Tüm çevrimiçi içeriklerde olduğu gibi, eğitim videoları oluştururken de içeriğin uzunluğu önem taşır. Mikro öğrenmelerle kullanıcılara sunulan içerikler sayesinde kullanıcının dikkatini kaybetmeden etkili bir şekilde eğitimin hedeflerine ulaştırabilirsiniz.
İş ortamında her gün aşırı bilgi yüküne maruz kalan kullanıcıları bunaltmamak için daha kısa ve özlü mesajlar vermeniz gerekir.
MediaRubic Size Nasıl Yardımcı Olabilir?
MediaRubic olarak öncelikli hedefimiz, iş ortaklarımızın etkili, verimli ve ölçeklenebilir e-öğrenme ve kurumsal eğitim sunmalarına yardımcı olmaktır.
Eğitimlerimizi son teknoloji animasyon araçlarını kullanarak oluşturduğumuz için kullanıcılar eğitimleri tamamladıktan sonra yeni bilgilerin %90’ından fazlasını hatırlarlar. Animasyon ve motion graphics alanında daha fazla bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.