Dijital Eğitimde VR ve AR
VR ve AR eğitimde kullanılacak teknolojiler haline gelmeden önce insanlar ve sektör uzmanları arasında video oyunları için kullanılan teknolojiler olarak biliniyordu.
VR alanında Oculus ve AR mobil oyun alanında Pokemon GO video oyun sektöründe çığır açtı. Facebook, Oculus’u 2 milyar dolara satın alırken Pokemon GO ise milyonlarca kişi tarafından oynanan bir AR mobil oyun haline geldi.
Yeni teknolojilerin benimsenmesi son zamanlarda sektörler arasında norm haline gelmiştir. Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR), e-öğrenme/dijital eğitim alanında faaliyet gösteren şirketlerin son zamanlarda fazlaca benimsemeye başladığı teknolojilerin başında geliyor.
E-Öğrenme/Dijital Eğitim için Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR)
Şimdi ise VR ve AR’ın potansiyeli video oyunlarının ötesine geçti. Bu teknolojilerin kurumsal kullanımı önemli ölçüde arttı ve bu teknolojilerden elde edilen gelirin 2023 yılına kadar yaklaşık 75 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
1) Kurumsal Eğitimde AR ve VR’ın Avantajları
Bu teknolojilerin sağladığı faydalar, sektörler arasında daha fazla benimsenmelerinin önünü açıyor. Bu faydaların bazılarına beraber göz atalım.
a) Güvenli Öğrenme Ortamı Sağlar
VR ile güvenli e-öğrenme ortamları oluşturmak çok daha kolaylaştı. Hal böyle olunca riskli ortamlarda bulunmayı gerektiren dijital eğitim programlarını kursiyerlerin ve katılımcıların hayatlarını tehlikeye atmadan gerçekleştirebilmek mümkün hale geldi. Eğitimdeki hataların üretkenliği ve verimliliği etkileyebileceği gerçek dünya yerine e-öğrenme ortamında gerçekleştirilerek daha fazla verimlilik elde etmek için VR ve AR’ın kullanıldığı senaryolar da hayata geçti.
b) Uzaktan Çalışma
Çok boyutlu teknolojiler, şirketlere uzaktan çalışma için altyapı sağlar. Özellikle VR, uzaktan çalışma düzeninde azalan iş birliğini artırarak ideal uzaktan çalışma ortamının yaratılmasına katkıda bulunur.
Çalışanlar VR kulaklıklarıyla evden çalışma ve e-eğitim sırasında meslektaşlarıyla iş birliği yapma imkanına sahip olur.
c) Verimlilik
Eğitimlerin VR ve AR ile çok daha ilgi çekici ve akılda kalıcı hale gelmesi sayesinde çok boyutlu teknolojilerle çok daha fazla verimlilik elde edebilirsiniz. Araştırmalar, çok boyutlu teknolojilerin akılda kalıcılık oranlarını yaklaşık %25 oranında artırabileceğini göstermiştir.
Şirketler aynı zamanda maliyet etkinliği sayesinde de verimliliklerini artırabilirler. Çok boyutlu teknolojilerin uygulanması, gerçek hayatta eğitim ortamlarının oluşturmaktan çok daha ucuzdur. Gerekli ekipmanın ilk tedariki sırasında büyük maliyetler ortaya çıksa bile uzun vadede eğitmen, sınıf gibi sürekli girdilerden tasarruf ederek verimliliği artırabilirsiniz.
Verimlilik, çok boyutlu teknolojilerin analitik doğasıyla da ilişkilendirilebilir. VR ve AR, kullanıcıların eğitim oturumları ve etkinlikleri hakkında otomatik olarak bilgi toplayabilir ve analiz edebilir.
2) AR/VR Uygulanmasının Dezavantajları
VR/AR’ın uygulanması, çeşitli avantajların yanında bazı dezavantajları ve sınırlıkları da beraberinde getirir. Bunlardan bazılarını inceleyelim.
a) Sağlığa Yan Etkileri
VR ile simüle edilen ortamlarda uzun süreli aktivite, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi çeşitli yan etkilere neden olabilir. Fakat geliştiricilerin bu yan etkilerin farkında olduklarını ve bunları azaltmak için çalıştıklarını da belirtelim.
b) Başlangıç Maliyetleri
Ortalama VR kulaklığı yüzlerce dolara mal oluyor. İdeal öğrenme ortamını yaratmak için gerekli olan öğrenme yönetim sistemlerinin (LMS) de çeşitli maliyetleri vardır.
Fakat uzun vadede sağladığı tasarruflarla kendini amorti ettiğini de not etmek gerek.
3) Dijital Öğrenmede VR/AR’ın Uygulanması
Çok boyutlu teknolojiler, çalışanların yüksek riskli ortamlarda eğitim görmesini gerektiren alanlarda uygulanmaya yoğunlaşmıştır.
Daha fazla sektör ve şirket eğitim için çok boyutlu teknolojileri benimsedikçe bu teknolojilerin faydaları artacak, riskleri ve dezavantajları da en aza inecektir.