Dijital İkiz Nedir? Dijital İkiz Kullanmanın Faydaları
Dijital ikiz teknolojisi, Endüstri 4.0’ın en hızlı şekillenen kavramlarından birisidir. En basit ifadeyle dijital ikiz, gerçek dünyadaki bir nesnenin performansını ve etkinliğini test etmek için simülasyon ortamında çalıştırılan sanal bir kopyasıdır.
Gartner’a göre, IoT (nesnelerin interneti) projelerini uygulayan şirketlerin %13’ü aynı anda dijital ikiz de kullanırken %62’si de dijital ikiz kullanımına başlama sürecinde veya dijital ikiz kullanmayı planlıyor. MarketsandMarkets’ın son raporuna göre dijital ikiz pazarının 2019’da 3,8 milyar dolar değerinden 2025 yılına kadar %37,8’lik yıllık büyüme ile 35,8 milyar dolar değerine çıkacağı tahmin ediliyor.
Dijital ikiz pazarında büyümeyi yönlendiren temel faktörler IoT, bulut sektöründeki büyüme, maliyetleri düşürme ve ürün geliştirme süresini azaltma hedefidir.
Dijital ikiz teknolojisi, çeşitli endüstrilerde kullanılmakla birlikte özellikle üreticiler için çok önemlidir. Dijital ikiz kullanmanın faydalarına, kullanmaya başlamadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğine bir göz atalım.
Dijital İkiz Kullanmanın Faydaları
1) Hızlandırılmış Risk Değerlendirmesi ve Üretim Süresi
Şirketler dijital ikizlerin yardımıyla bir ürünü fiziksel olarak üretmeden önce bile test edebilir ve değerlendirebilir. Dijital ikiz, planlanan üretim sürecinin bir kopyasını oluşturarak ürün üretime girmeden önce mühendislerin herhangi bir sorun olup olmadığını tespit etmelerini sağlar. Mühendisler beklenmedik senaryoları simüle etmek, sistemin tepkisini incelemek ve bu durumlarla ilgili strateji belirlemek için sistemi bilerek bozabilir. Bu yeni kabiliyet, risk değerlendirmesini iyileştirerek yeni ürünlerin geliştirilmesini hızlandırır ve üretim hattının güvenilirliğini artırır.
2) Kestirimci Bakım
Dijital ikiz sisteminin IoT sensörleri gerçek zamanlı olarak büyük veri ürettiği için şirketler sistem içindeki herhangi bir sorunu önceden tanımlamak için bu verileri analiz edebilir. Bu yetenek, şirketlerin kestirimci bakımı daha doğru bir şekilde programlamasını sağlar, böylece üretim hattı verimliliği artarken bakım maliyetleri düşer.
3) Gerçek Zamanlı Uzaktan İzleme
Büyük fiziksel sistemlerin gerçek zamanlı ve kapsamlı bir görünümünü elde etmek genellikle neredeyse imkansızdır. Fakat dijital ikize her yerden erişilebilir ve bu da kullanıcıların sistem performansını uzaktan izlemelerini ve kontrol etmelerini sağlar.
4) Daha İyi Ekip İşbirliği
Proses otomasyonu ve sistem bilgilerine 7/24 erişim, teknisyenlerin ekipler arası iş birliğine daha fazla odaklanmasına olanak tanıyarak üretkenliğin ve operasyonel verimliliğin artmasını sağlar.
5) Daha İyi Finansal Kararlar Alma
Fiziksel bir nesnenin birebir sanal kopyası, malzeme ve işçilik maliyeti gibi finansal kalemlerin önceden hesaplanmasını mümkün kılar. Büyük miktarda gerçek zamanlı verinin ve gelişmiş analitiğin bulunması, şirketlerin üretim değer zincirindeki ayarlamaların finansal olarak doğru olup olmadığı konusunda daha iyi ve daha hızlı kararlar almalarını sağlar.
Dijital İkiz Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
1) Veri Güvenliği Protokollerinizi Güncelleyin
Gartner’ın tahminine göre, IoT bağlantılı OEM ürünlerin dijital ikizlerinin %75’i 2023 yılına kadar en az beş farklı entegrasyon uç noktası kullanacak. Bu kadar uç noktadan toplanan veri miktarı da doğal olarak çok büyük olur ve her bir uç nokta potansiyel güvenlik açığı demektir. Bu nedenle şirketler dijital ikiz teknolojisini kullanmadan önce güvenlik protokollerini değerlendirmeli ve güncellemelidir. Güvenlik açısından en yüksek öneme sahip alanlar şunlardır:
- Veri şifreleme
- Erişim ayrıcalıkları ve kullanıcı rolleri
- Cihazların bilinen güvenlik açıkları
- Rutin güvenlik denetimleri
2) Veri Kalitenizi Yönetin
Dijital ikiz modelleri, güvenilir olmayan ağlar üzerinden iletişim kuran binlerce uzak sensörden gelen verilere bağlıdır. Dijital ikiz teknolojisini uygulamak isteyen şirketler, kötü verileri fark edebilmeli ve veri akışlarındaki boşlukları yönetebilmelidir.
3) Çalışanlarınızı Eğitin
Dijital ikiz teknolojisini kullanımı şirkette yeni teknik alanlar oluşturmada sorunlara yol açabilir. Bu nedenle dijital ikiz kullanan şirketler yeni çalışma yolları benimsemelidir. Şirketler, çalışanlarının dijital ikiz modellerle çalışmak için gerekli becerilere ve araçlara sahip olduğundan emin olmalıdır.
Sonuç
Dijital ikiz teknolojisi, en yeni makine öğrenimi ve yapay zekâ araçlarıyla birleştirildiğinde birçok sektördeki şirketin operasyonel maliyetleri azaltmasına, üretkenliği artırmasına, performansını iyileştirmesine ve tahmine dayalı bakım yapılma şeklini değiştirmesine yardımcı olur. Dijital ikiz teknolojisi özellikle üreticiler için daha verimli üretim hatları ve daha hızlı pazara sunma süresi elde etmek için çok önemlidir.