• İletişime Geçin
  • merhaba@mediarubic.com
sosyal medya

E-Öğrenme Oluşturma Rehberi

E-Öğrenme Oluşturma Rehberi

E-Öğrenme, şirketlerin çalışanlarını eğitmeleri için güvenilir ve etkili bir yol haline geldi ve yıllar içinde popülerlik kazandı. E-öğrenmenin başarısı birçok farklı faktörün bir araya gelmesiyle oluşur.

E-öğrenme tasarımı, kullanıcının dikkatini çekebilmeli, onları motive edebilmeli, geliştirebilmeli ve şirkette kalmalarına öncü olmalıdır. Saydığımız maddeler kağıt üzerinde kolay görünse de aslında uzun ve meşakkatli bir iştir. Bu nedenle bu rehberimizde e-öğrenme tasarımındaki kritik adımları vurgulayacağız, bu sayede etkili e-öğrenme oluşturmaya temelden başlayabilir ve çoğu tasarımcının sıklıkla yaptığı hatalardan kaçınabilirsiniz.


1. Eğitimi oluşturmadan önce kapsamlı bir araştırma yapın

Müşteriniz size eğitimin konusunu verdiyse, ilk adımda eğitimin konusuna yönelik bir konu uzmanına danışmalısınız. Konu uzmanı ile eğitim konularını ve bölümlerini analiz edebilir ve deneyimlerinden yararlanabilirsiniz. Bu noktada eğitimin halihazırda mevcut olan bir eğitime dayanıp dayanmayacağı, eğer dayanıyorsa mevcut eğitimin yapısı gibi kritik bilgileri öğrenmeniz gerekiyor. Süreci geliştirirken işleri benzer ve tek tip tutmaya çalışın. Ayrıca, eğitimin konusunu ve eğitimi kullanıcılar için dikkat çekici hale getirebilmeniz için ilksel araştırma ve beyin fırtınası yapın. İçeriğin interaktif şekilde vurgulanması gereken noktalarını belirleyin.

Daha sonra müşterinin eğitim sırasında kullanışlı olabilecek teknik kaynaklara sahip olup olmadığını belirleyin. Bilgisayar tabanlı veya web tabanlı eğitim gibi seçeneklerden hangilerini uygulama imkanı ve ihtiyacı bulunduğunu sorun. Son olarak, müşterinin öğrenme yönetim sistemine, yani LMS’e olup olmadığını, sahipse hangi altyapıyı kullandığını belirleyin. Bu, sayede eğitimin altyapısını daha en baştan müşterinin altyapısına uygun olarak geliştirebilirsiniz.


2. Öğretim gereksinimlerini belirleyin

Bu adımda öğretim gereksinimlerini belirlemek için hedef kitlenizi incelemeli ve analiz etmelisiniz. Böylece kullanıcıların becerisi ve üretkenliği üzerinde gerçekten etkisi olan bir eğitim tasarlayabilirsiniz. Birçok tasarımcı, eğitimi hızlı bir şekilde tamamlamak için bu adımı görmezden gelir. Fakat bu adımı atlamak, eğitimin genel etkinliğine ve verimliliğine zarar verebilir.

“Bu eğitimin amacı ne?” sorusunu sorarak işe başlayın.


3. Eğitim için örnek tasarım oluşturun

Bu aşamaya kadar araştırmanızı yapmış ve müşterinizin beklentilerini biliyor olmanız gerekir. Şimdi ise sıra kitlenizin tasarlayacağınız eğitim özelinde ihtiyaç duyduğu ön koşulları belirlemeye geldi.

Bu adımda temel olarak hedef kitlenizin halihazırda bildiklerini ve eğitimde hangi beceri boşluklarını dolduracağını, ayrıca konu uzmanının tavsiyelerine dayanarak hedefleri ve değerlendirme parametrelerini belirlersiniz. Bunların ardından eğitimin taslağını oluşturabilir, bölümlere ayırabilir ve hem müşterinin hem de konu uzmanının beğenisine sunabilirsiniz.


4. Eğitim için bir prototip geliştirin

Çoğu müşteri, içeriklerinin tasarım ve geliştirme sürecine dahil olmak ister. Prototip oluşturmak, müşterilere planlarınız ve eğitimin son halinin nasıl görüneceği hakkında fikir vermenize yardımcı olur. Prototip için kısmi senaryo yazabilir, eğitimde rol alacak oyuncuların ve ses sanatçılarının görüntü ve seslerini kaydedebilir, yazdığınız kısmi senaryo için görsel, ses ve video üretebilirsiniz.


5. Prototipi birkaç örnek kullanıcıyla test edin

Genellikle hiçbir öğretim tasarımcısı tek seferde mükemmel içerik oluşturamaz. Prototip testi de bu nedenle önemli. Prototipi test etmeyip doğrudan eğitimi oluşturmaya atlamak cazip gelebilir, fakat hem teknik hem de içeriğe yönelik sorunları erkenden tespit etmede en faydalı yöntem prototip oluşturarak test etmektir. 

Birkaç kullanıcı ve müşteri ile birlikte test sürecini gerçekleştirerek geri bildirim toplayın. Bu geri bildirimlere yönelik entegrasyonları yaparak sorunları baştan halletmiş olursunuz.


6. Eğitimin senaryosunu tamamlayın

Konu uzmanları ile yaptığınız görüşmeler, araştırmalarınız ve prototipten aldığınız geri bildirimleri harmanlayarak senaryonuzu tamamlayın.


7. Senaryoya yönelik içerikleri üretin

E-öğrenme tasarımında birden fazla türde medya üretmelisiniz. Kendinizi bazı medya biçimleriyle sınırlamak zamandan ve maliyetten tasarruf sağlıyor gibi görünse de kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediğinde daha zararlı çıkabilirsiniz. Video, resim, ses kayıtları, tablo ve grafikler gibi birçok türde içerik ekleyerek eğitimi zenginleştirmeye özen gösterin.


8. Eğitim öğelerini bir araya getirin

Senaryoyu, içerikleri ve materyalleri bir araya getirin. Eğitimi jpg, wmv, mp3 gibi tercih ettiğiniz formatlarda oluşturun. Eğitim yazılımınızı geliştirirken kullanıcıların bilgisayar okuryazarlığı seviyesini dikkate alarak temel dosya formatlarında oluşturmanızı tavsiye ederiz.


9. Eğitimi teslim edin

Eğitime son şeklini verdikten sonra müşteriye teslim edin. Alacağınız geri bildirimler, eğitim tasarımı sürecini tamamlamak için ne yapmanız gerektiğini size gösterecektir.


10. Eğitimdeki son düzeltmeleri yapın

Müşterinizin düzeltmelerini ve önerilerini eğitime uygulayın.


11. Eğitimi müşterinin sisteminde test edin

Bu aşamada tamamlanan eğitimi müşterinize sunarak test eder ve BT departmanı tarafından kurulmasını sağlarsınız. Bu sayede eğitimin düzgün yüklendiğinden emin olur ve eğitimin şirket genelinde dağıtılması için her şeyin olması gerektiği gibi çalıştığını doğrulamış olursunuz.


12. Eğitim görevlilerini eğitin

Artık eğitimle ilgili her şeyi tamamladığınıza göre, sıra müşterinin kendi eğitim ve BT personeline eğitim verme zamanı geldi. LMS, sistem bakımı gibi noktalarda hem eğitim hem de BT personeline detayları dikkatlice aktarmalısınız.

İlginizi Çekebilecek Makaleler