• İletişime Geçin
  • merhaba@mediarubic.com
sosyal medya

Mikro Öğrenme Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Mikro Öğrenme Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Mikro öğrenmenin neden kurumsal eğitim ve gelişim alanındaki yeni trend olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda bunun nedenlerine beraber göz atalım.

İnsanların dikkat eşiğinin sadece 8 saniye olduğunu biliyor muydunuz? Günümüz küresel işgücünde artık Y kuşağı baskın hale gelmeye başladı. Y kuşağı bireyleri kısa dikkat eşiğine sahip olmanın yanı sıra bilgiye kolay erişim ister. Genellikle bilgiye cep telefonlarından ve boş zamanlarında erişirler. Eğitim stratejilerinin hedef kitlenin ihtiyaçlarına uyması gerekir. Peki bunu nasıl başarabilirsiniz? Mikro öğrenme ile! Mikro öğrenmenin kurumsal eğitim dünyasındaki yeni trend olması bu yüzden pek de şaşırtıcı değil.


Mikro Öğrenme Nedir?

Mikro öğrenme, belirli bir eğitim hedefine ulaşmak için sağlanan küçük boyutlu eğitim materyalidir. Adından da anlaşılacağı üzere mikro öğrenmede son kullanıcılar tarafından hızlıca tüketilebilecek küçük miktarlarda içerik sunulur. Bu metodolojinin arkasındaki ana fikir, belirli bir konunun ayrıntılarını kısa sürede elektronik olarak iletmektir. Bu tür bilgileri kullanıcılara sunmak için video, ses, rehber, how-to-do kılavuzları, kısa metin özetleri, demolar, oyunlaştırma ve infografikler gibi farklı yollar kullanılır.


Avantajları Nelerdir?

Zaman Kazandırır

Mikro öğrenme modülleri, adından da anlaşılacağı üzere kısa ve hızlı dijital öğrenme içeriği şeklinde sunulur. Bu kısa modüller sayesinde eğitiminiz çalışanlarınızın iş/yaşam alışkanlıklarının akışında gerçekleşir. Mikro öğrenme zaman kazandırır. Çalışanlarınız, molaları sırasında bile mikro öğrenme içeriğini tüketebilir, bu nedenle mikro öğrenme en çok tercih edilen eğitim stratejilerinden birisidir.


Katılımı Artırır

Mikro öğrenme modüllerinin temel amacı kısa olması ve tek bir öğrenme hedefine odaklanmaktır. Mikro öğrenme içerikleri video, animasyon ve infografikler gibi çeşitli ilgi çekici formatlarda verilir. Mikro öğrenme yöntemine başvurarak içeriğinizi son derece çekici hale getirebilir ve kullanıcıların eğitime odaklanmasını sağlayabilirsiniz. Mikro öğrenme modüllerinin kısa sürmesi nedeniyle daha bu formatta sunulan içerikler yüksek tamamlanma oranlarına sahiptir. Ayrıca, kullanıcılar eğitimleri tek oturumda bitirebilirler, bu da onlara başarı hissi vererek daha fazla öğrenmeye motive eder.


Akılda Kalıcılığı Artırır

Mikro öğrenme modülleri, kullanıcıların dikkatini kolayca çeker ve modül boyunca dikkatlerini vermelerini sağlar. Kısa eğitimlerin ve modüllerin hatırlanması kolaydır, bu sayede akılda kalıcılığı artırır. Mikro öğrenme modülleri, kullanıcıların bilgilerini tazelemek için de kullanılabilir. Kullanıcılar bu mini modüllere zaman zaman geri dönebilir ve akılda kalıcılık oranlarını artırabilir.


Kolay Erişilebilirlik Sağlar

Mikro öğrenme modülleri mobil uyumludur. Bu sayede kullanıcılar modüllere mobil cihazlarından istedikleri zaman ve istedikleri yerden erişebilirler. Boş zamanlarında, seyahat ederken veya bir toplantı beklerken kısa süre içerisinde bir modülü tamamlayabilirler.


Esneklik Sağlar

Mikro öğrenme modülleri son derece esnektir. Videolar, animasyonlar, GIFler ve sınavlar gibi çeşitli öğrenme biçimlerinde sağlanabilirler. Mikro öğrenme size ilginç içerik oluşturma ve kullanıcılara daha iyi deneyimler sağlama fırsatı sunar.


Dezavantajları Nelerdir?

Mikro öğrenme geleneksel eğitim yöntemlerinden daha faydalı olmasına rağmen hala geliştirilmesi gereken bazı noktaları da bulunmaktadır. İş ortamında mikro öğrenmeyi benimsediğinizde ortaya çıkabilecek bazı ortak zorluklara bir bakalım:


  • Kendi Kendine Eğitim Zor Bir Süreçtir:
    Şirketler ve eğitim uzmanları, öğrenme yönetim sistemlerini (LMS) hayata geçirirken çalışanlardan genellikle gerçekçi olmayan beklentilere girerler. Öğrenme yönetim sistemleri genellikle çalışanların istedikleri zaman aktif olarak bilgi aramasını gerektirir. Bu ideal bir öğrenme durumu gibi görünse de çalışanların boş zamanlarını kendi kendilerine bir şeyler öğrenerek geçirecekleri fikri pek de gerçekçi değildir.
  • Gerçek İş Senaryolarıyla Alakasız Eğitimler Sunulmamalıdır: 
    Mikro öğrenme küçük bilgi kesitleri sağlar. Teoride harika gibi duran bu yaklaşım doğru uygulanmadığında fayda yerine zarar bile verebilir. Kullanıcılara verilen bilginin zamanlaması genelde yanlış ve alakasızdır. İnsanlar kendilerine verilen görevi tamamlayamayacaklarını hissettiklerinde bir rehbere ihtiyaç duyarlar, fakat mikro öğrenme yaklaşımında çalışanlar sadece onlara verilen bilgi ile sınırlı kalırlar. Bu yüzden mikro öğrenme ile verilebilecek bilgileri çalışanların en çok ihtiyaçları olduğu anda bir rehbermişçesine onlara sunmak en iyi çözüm olacaktır.
  • Bağlam Olmadan Etkili Değillerdir: Mikro öğrenmenin sağladığı bilgileri kavramanın ne kadar kolay olduğundan daha önce bahsetmiştik. Ancak videolarda sağlanan bilgi yapılan iş ile ilgili değilse çalışanlar için sıradan videolar haline dönüşecektir. Bu durum, mikro öğrenme yaklaşımında videolar çalışanlara bağlam dışında ve alakasız vakitlerde verildiğinde olur. Çalışanlar ise sonradan bu bilgiye ihtiyaçları olduğunda kendilerini öğrenme yönetim sistemlerinde gezinip ihtiyaçları olan bilgiyi ararken bulurlar. Akılda kalıcılık oranlarını artırmak için şirketlerin mikro öğrenme videolarını çalışanlara iş ile alakalı noktalarda vermesi gerekmektedir.

Mikro öğrenmenin eksiklikleri hakkında da konuştuktan sonra bu yaklaşım için kritik olan noktayı belirlemiş olduk: bağlam. Kurumsal eğitim yıllar içinde çok yönlü bir değişime uğradı ve mikro öğrenme bu değişimin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak mikro öğrenme içerikleri bağlam çerçevesinde sağlanmalıdır.

Sadece öğrenme yönetim sistemi (LMS) aracılığıyla mikro öğrenme içeriğini çalışanlara sağlamak yetersiz ve mantıksızdır. O yüzden bağlam içinde ve şirket sistemleriniz ile uyumlu bir şekilde materyal sağlandığında çalışanlar iş akışlarını aksatmadan tam olarak ihtiyaç duydukları anda bilgilere erişebileceklerdir. Bu nedenle mikro öğrenme yaklaşımını benimserken dikkatli olunması gerekir.

İlginizi Çekebilecek Makaleler