Oryantasyon Sürecinde Kaçınılması Gereken LMS Uygulamaları
Doğru LMS’e yapılan yatırım, yeni çalışanlara yatırım yapmak kadar önemlidir.
Oryantasyon Sürecinde Kaçınılması Gereken LMS Uygulamaları
Doğru LMS yazılımını seçmek bir anda tamamlanacak bir iş değildir, şirketiniz için neyin en iyi olacağını belirlemek zaman ve planlama gerektirir. Doğru yazılımı bulduktan sonra LMS yazılımınızı oryantasyon için doğru şekilde kullanmanız önemlidir, aksi takdirde oryantasyon sürecinizde gecikmeler, düşük katılım veya düşük üretkenlik gibi tehlikelerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Oryantasyon sürecinizin başarılı olması için kaçınmanız gereken uygulamaların listesini hazırladık. Gelin bu listeye birlikte bakalım.
1. Net Hedeflere Sahip Olmamak
LMS yazılımınızı kullanıma sunmadan önce, LMS’in şirketinizdeki rolünü ve çalışanlarınızın oryantasyon sürecini en iyi şekilde nasıl destekleyebileceğini anlamanız önemli noktaların başında gelir. Oryantasyon sürecinde ne elde etmeyi beklediğiniz ve LMS yazılımınızın bu süreçte hangi noktalarda destek olacağı konusunda net bir planınız olmalıdır. Yazılımınızın sahip olduğu özellikleri ve bunların oryantasyon hedeflerinizle uyumunu belirlemek için LMS yazılımınızın yeteneklerini tam olarak anlamaya zaman ayırmalısınız. Amacını veya eğitiminizi nasıl destekleyeceğini tam olarak anlamadan yazılımı yayınlarsanız, oryantasyon süreci gecikebilir ve işe yeni başlayanlara olumsuz bir ilk deneyim yaşatabilir. Bu da çalışanların kurumsal eğitim konusundaki tutumlarını ve hatta genel performanslarını bile etkileyebilir.
2. Yardım veya Destek Bulunmaması
Eğitim ve gelişim (L&D) departmanının ve yöneticilerin yazılımı diğer çalışanlarla paylaşmadan önce kendileri kullanma konusunda kendilerinden emin ve yetkin olmaları da son derece önemlidir. Yeni çalışanlar, özellikle şirketteki ilk birkaç haftalarında eğitim ve gelişim departmanının eline bakarlar, bu nedenle departmandaki çalışanlarınızın sistemin nasıl kullanıldığını bilmeleri ve yazılımın özelliklerini anlama konusunda bilgi ve güven gösterebilmeleri gerekir. Ücretsiz denemelerden ve demolardan yararlanarak yöneticilerinize sistemi kullanmak için yeterli zaman verdiğinizden emin olmalısınız. Aksi takdirde nasıl kullanılacağını bilmedikleri sistemde yeni çalışanlara yardımcı olabilmeleri pek de olası değildir.
3. İçerik Bombardımanı
Yeni çalışanlara yapmak isteyeceğiniz en son şey, tonla gereksiz içeriğin olduğu ve kimsenin kullanmak istemeyeceği bir LMS sunmaktır. LMS sisteminiz, yeni çalışanların sorularına hızlı ve bağlam açısından zengin yanıtlar vermek için var olmalıdır. Eğitim departmanınızın her şeyin en iyisini bildiği ve çalışanlarınızın nasıl öğrenmeyi sevdiği hakkında varsayımlarda bulunmamalısınız. Bunun yerine çalışanlarınızın karşılaştığı günlük sorunları ele almaya ve onlara işlerini daha iyi ve daha hızlı yapmaları için araçlar sunacak çözümler sunmaya odaklanmalısınız. Cevabı şirket dışında bulunamayacak spesifik sorulara cevap veren bir LMS oluşturarak yeni çalışanlarınızın yazılımla etkileşime girme ve şirketinizde başarılı olmak için ihtiyaç duydukları yanıtları aldıklarını hissetme olasılıklarını önemli ölçüde artırabilirsiniz. İşe alım sürecini aşırı karmaşıklaştırmamak da kritik bir noktadır. Çalışanlarınızı şirkete alıştırmak isterken yoğun programlarla daha da uzaklaştırabilirsiniz. Bu nedenle basitliğe odaklanmalı ve yeni çalışanların rahatça kullanabileceği bir araç oluşturmalısınız. Çalışanlar LMS yazılımına alıştıklarında ve sorularına cevap bulduklarını gördüklerinde, gelecekteki sorunlarda da ilk başvuracakları yer LMS yazılımı olacaktır.
4. Geri Bildirimi Yok Sayma
Geri bildirim toplamadan LMS yazılımınızın verimliliğini test etmek ve öğrenme deneyimini geliştirmek için çalışmak son derece zordur. Eğitim programınızı sürekli olarak geliştirebilmek ve LMS yazılımınızın çalışanlarınızın oryantasyon hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olduğundan emin olmak için çalışanlarınızdan düzenli olarak geri bildirim istemelisiniz. Fikirlerinin dinlendiğini ve buna değer verildiğini düşünen çalışanların, eğitiminize katılma ve yazılımı kullanmak isteme olasılıkları çok daha yüksektir. Yeni başlayanlara daha iyi eğitim sağlamak için mevcut çalışanların geri bildirimlerini kullanmaya çalışmalısınız.
5. Uzun Vadeli Düşünmemek
Oryantasyon süreciniz sadece birkaç gün veya hafta sürmez, çok daha uzun vadeli bir süreçtir. Çalışanlar tamamen alışana kadar sürekli yeni sorular ortaya çıkmaya devam edeceği için bu yolculuğu desteklemek adına LMS yazılımınız güncel olmalıdır. Çalışanlarınızın performansını ve eğitim yazılımınızın bu performansta sahip olduğu etkiyi sürekli olarak ölçmelisiniz. Sonuçlar hedeflerinizle ne kadar iyi örtüşüyor? Bu soruya cevap almak için yazılımda neyin işe yaradığını, çalışanlarınızı neyin en iyi şekilde desteklediğini ve hangi noktalarda iyileştirme yapılabileceğini anlamaya çalışın. Yukarıdaki ipuçlarını kullanmak LMS yazılımınızı etkili bir şekilde kullanmanıza yardımcı olacaktır. Eğitim yazılımınız çalışanlarınızın işlerini daha iyi ve daha hızlı yapmalarına yardımcı olmakta ne kadar iyiyse, şirketiniz de zaman içinde o kadar başarılı olur. Unutmayın, doğru LMS’e yapılan bir yatırım, yeni çalışanlara yatırım yapmak kadar önemlidir. Yazılımınızı kullanırken bu ipuçlarını göz önünde bulundurmalı ve şirketinizin hedeflerine ve yeni çalışanlarınızı uzun vadede en iyi şekilde nasıl destekleyeceğinize odaklanmalısınız.